Lemberg, Könyvfeszt, Darvasi, Méhes, Csobánka

Körösmező, Rahó, Ungvár és Lemberg.

Gyerekkoromban sokat hallottam ezekről a helyekről, aztán a családban sokáig azt hitték, semmit nem jelentett nekem. Pedig a Belém az ujjáttól kezdve a Majdnem Auswchwitzon át A hiányzó testig folyton erre kérdeztem rá. Hogy mit jelent a karcer, nagyapa hideg vízben ázó lábai, a dédnagyapám tekintete, amikor elcsatolják a földet – egy madzagot feszítenek ki, hát akkor most ez ér körbe a lembergi Könyvfesztiválon. Nem lehet utólag se visszafizetni, se kárpótolni, se semmi, a halottak némák maradnak, mások meg továbbra is űzöttek, ők az élők, köztük vagyok én is. Aki volt, hogy féltem elindulni oda, féltem a hatalmas dunnáktól, a roskadó hótól, az erdei medvétől, a furcsa szagoktól, de hülyeség. Menni kell, csak ott lenni kicsit, mintha nagyapám hideg vízben hosszan ázó lábából kigyógyítható lenne a halálos reuma, nagymama magánya a két pici gyerekkel elfeledhető. Aztán tudom én, hogy tévedek, nem helyettesíthetőek be az életek, de valami dolgom csak van ott. Mint mikor sírokat látogat az ember, és letesz egy követ.

 

 

http://irodalmijelen.hu/hirek/harom-iro-kepviseli-magyarorszagot-lembergi-konyvfesztivalon

 

A 2014. szeptember 10. és 14. között Lembergben sorra kerülő Donau Lounge ukrán, osztrák, német, szlovák, horvát és magyar írókat vonultat fel. A magyar szereplőket egy motívum mindenképpen összeköti: Mindegyiküknek szívügye a pécsi Zsolnay Negyed írói ösztöndíjas programja, hiszen Csobánka Zsuzsa és Darvasi László ösztöndíjasok voltak Pécsett, Méhes Károly pedig e rezidens program gazdája a Mecsekalján. Tovább színezi ezt az európai művész-mobilitási szálat, hogy a lembergi Donau Loungeegy román és egy ukrán résztvevője, Daniel Banulescu és Ostap Nozhak, szintén Pécs vendégszeretetét élvezték a közelmúltban. Az pedig már igazi bónusznak számít, hogy Lemberg és Pécs testvérvárosok, s talán épp az ilyen együttműködéseknek köszönhetően a partnervárosi kapcsolatok is új tartalommal tölthetőek meg.

A bécsi magyar kulturális intézet 2012-ben indította újtára ezt a sorozatot, amely kifejezetten a Duna-térség nemzetközi könyvvásárain hoz létre irodalmi-beszélgetős fórumot a régió íróinak, költőinek és történészeinek a részvételével. Az Európai Unió Duna Régió Stratégiáját kézzelfoghatóvá tevő Donau Lounge rendezvényeken a térség könyves újdonságaiból válogatnak a szervezők, de nagy hangsúlyt fektetnek olyan, a térség szempontjából különös jelentőségű tematikus évek párbeszédes megvitatására is, mint az I. világháború kitörésének 100. vagy a közép-kelet európai rendszerváltás(ok) idén esedékes 25. évfordulója.

A Donau Lounge két évvel ezelőtt a BUCH WIEN Nemzetközi Könyvvásáron debütált, s azóta nagyszabású nemzetközi kooperáció keretében igazi Duna-régiós programmá nőtte ki magát: 2013-ban Bécs mellett Lembergben és Marosvásárhelyen vendégszerepelt. A lembergi ízelítő eredménye lett az idei meghívás: immáron a Nemzetközi Könyvfórum kiemelt programjaként. 2014-ben a rangos bukaresti Bookfest következett, majd Lemberg után újra Bécs fogja zárni az évet.

Csakúgy, mint az összes eddigi Donau Lounge, a lembergi hangsúlyos részvétel magyar részről a Publishing Hungary program nagyvonalú támogatásának köszönhető, amelynek keretében a fellépő magyar szerzőktől rövid ukrán fordítások is születhettek Engel Natália tolmácsolásában.

A Donau Lounge program egyik legfontosabb célja, hogy aktív magyar kezdeményezésre őszinte és szerethető kulturális platformot teremtsen a dunai országoknak, amelyben a nagy kulturális kohéziós erőt a Duna mint örök metafora hivatott szimbolizálni. Ahogyan a 2013-as bécsi Donau Lounge egyik szlovák résztvevője, Peter Zajac professzor fogalmazott „maguk a közép-európai kulturális és történeti félreértések a Donau Lounge segítségével maguk is félreértésekké válnak”.

– See more at: http://irodalmijelen.hu/hirek/harom-iro-kepviseli-magyarorszagot-lembergi-konyvfesztivalon#sthash.kBV6J9m2.dpuf

Kategória: Egyéb kategória | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s