Kardamom

Kitolta a fenekét, azzal ellensúlyozta a nagy vödröt, amit a jobb vállán vitt. A papucsa hangosan klaffogott, azt hihette az ember, bármikor elcsúszhat, ha nagyobbat lép. Az út túloldalán volt a narancsárus, méterszer méteres pallón nagy halmokban tornyosultak a gyümölcsök. A talpa nemcsak sáros volt, a körme alatt mélyen összesűrűsödött a kosz, a hústól elválaszthatatlan lett, szinte összenőtt vele. Távolról beszűrődött a müezin hívószava, néhány sarokkal arrébb a mecset felé kezdtek szállingózni a férfiak. Nagy leplekbe burkolózott testük alól csak a hatalmas has dudorodott ki, a kiégett téglafalak és a sötétbarnán lerakódott homok- és porréteg alól másztak ki, mint a fáradt legyek, ittasan dülöngélve az épület felé. Mintha a mecset gőzölgő tetem lett volna, és ez a sok férfi mind arra tartott, hogy a kapuban levegye a cipőjét, kibújjon a papucsból, és aztán Mekka felé fordulva a fülei mellé emelje a kezét. Jakob nézte ezeket az arcokat, a homlok felső lebenyén vastag varasodásra lett figyelmes. Reggelente, amíg a nők aludtak, volt, aki dörzspapírral csiszolta a bőrt, hogy senki se kérhesse számon rajta, mennyire szereti az istent. Mire az asszonyok csípője hengergősre telt, a homlokon már talpkemény lett a bőr, máshol pengével nyesegették volna le, hogy a friss, rózsaszín felület levegőhöz jusson. De most az istenről volt szó és a hitről. Ahogy a füle mellé emelte a kezét, hátulról úgy tűnt, megadásra kész, a csupasz tarkó isten ellen való volt, ugyancsak buja, mint a nőké.

 Gyárak mellett robogott a vasút, Jakob feje felett acélsodrony tartotta a bőröndöt, a beduin a szomszédos széken belealudt a zötykölődésbe. Csönd volt a belvároshoz képest, a kardamomos kávé illata messziről gőzölgött, csak nyomokban maradt meg, ahogy a kabát felhajtásában megrekedt reggelről. A restiben négyet számolt, a férfi hosszasan bámult egy európai nőt, az viszont állta a tekintetét, és ahogy az asztaltársai felé nevetett, mosolyában volt némi fény, amit ennek a férfinak szánt. Nem nőttek össze az ujjai, de a mutatós és a középső ujja között sokkal nagyobb volt a távolság, mintha az isten kettéhasította volna egy csapással. Pálmafák nyílhattak szét ilyen megadással az égiek előtt. A hátsók közé csippentette a cigarettát, ettől nem lehetett látni, öt ujja van-e, és csak a ménkű játszadozott egy öblös női hasban az osztódó sejtek idején, vagy eleve négy ujjra redukálta a férfit, mondván, négy ujj elég egy csészéhez, egy cigarettához, nőhöz, fiam, te meg ne érj. Amikor felállt, kiderült, hogy jóval többről volt szó, játékos kedvében lehetett a teremtő, amikor abban a hasban a sejtek osztódni kezdtek, mert a jobb lába is csökött volt, egy vékony fapálcikára tekerte, ami a combcsontból maradt, mutatóban egy alumíniumtálkányi hússal, mégse karistolja össze a csont a fát.

 Ugyanilyen tálkákon hevert az állatok kivágott szíve, reggel még frissen és melegen, kacsák, ludak, csirkék szívei gőzölögtek, bámészan keveredve a kardamommal, délre már a legyek raja lepte be, ha kevés volt a vásárló. És ezek a kósza férfiak és nők, jobb vállukon a gyerekeikkel gyakran hagyták érintetlenül a tálcán kínált szívet, egye, akinek idegen az istene, aki kivágja a tengeren túli szeleket a térből, akinek messzebbre ér el a keze, aki lassabban és csöndesebben veszi a levegőt. A középkori épületek alatt átsurrantak a zajok, a csobogás, ahogy a férfiak a talpukra és a bokájukra csorgatták a vizet, aztán a tarkójukat sikálták meg, hiszen az úrhoz készülődtek szólni. Az imára kulcsolt alkar összezavarta a beszédüket, jobb lett volna csöndben maradni, eltávolodni tőle is. Úgy hajolni a szőnyegre, hogy abban köszönet legyen, isten bólintson ránk, surrogták, aztán megint az ég felé emelték tekintetüket.

 A seregélyek raja a legyekére emlékeztetett, és Jakob arra gondolt, ha ez igaz, akkor nincs a legyekben, ami taszítaná az embert, hacsak a saját sodronyait nem a zümmögő fekete szárnyakban látja, amelyek valójában átlátszóak, mint az isten, kupolás ablakokkal tárulkozva a világ színe elé. A vijjogás, csivitelés elhalkult, elnyomta az imára hívók rettegése, szeresd és tiszteld, imádd, dobd el a botokat, mielőtt másra emelnéd. A seregélyek vészjósló csöndje már fel sem tűnt, az oszlopokat nézte, amint abból a szögből az aranymetszés szabályai szerint keresztezték a felaggatott lámpaburát. Nem tört meg azon semmilyen fény, az ornamensek felismerhetetlensége mégis otthonosabbá tette a mecsetet, mint bármely harangkondulás. Addigra a két imádkozó is végzett a mosdással, rituális hajlongásaikkal az urat dicsérték, és Jakob arra gondolt, mégiscsak a szent terekben a legmagányosabb az ember, Edit illata hiába lengi be az üvegburát, nem emelkedik fel semmi az ég felé, és onnan sem szól le senki, nem nyugtatgat.

 Órákkal később ébredt, álmában Budapesten járt, kitakarózott testét Edit fedte be, nem szólt hozzá, csak nézte, nem is érezte magán az ujjait, hiszen a paplan felfogta az érintést is. Abban az ágyban nem skorpiók tanyáztak, apró szilánkos dróttal volt körbefonva a rugók körüli gyapjú, kisüléstől tarthatott volna, aki beszerelte, de annyira nem érdekelte Edit. Legfeljebb kigyullad, éjszaka úgysem segít senki. Edit abban az álomban megöregedett, látta elveszni maga körül az életet, Jakob után kiabált, de nem válaszolt senki, Jakobra gondolt, de már az arcát is alig tudta felidézni magában. A vonat mellett egyre zöldebb lett a táj, eltűntek a homokosra szikkadt házak, a lebegő terítők és a szomszédos beduin turbánja is. Azon a napon nem sütött ki a felhők mögül semmi erősebb fény, este is csak az Odeon néger pincérei bőrén verődött vissza az aranyporral behintett fali dísz. Kör alakú volt, messziről buddhista gaónak látta, az apró szelencében tekerccsel, amit hiába keresett egész délelőtt. A szerzetes kontinensekkel arrébb kitöltötte neki a teát, és leült szemközt a földre.

 

Kategória: Egyéb kategória | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s