Indigó

A nyak hasítékjánál nyúlt be a blúz alá. Jakob keze messze volt, erőlködve emelte meg a felsőtestét, hogy tenyérrel foghassa meg. A nő teste ívesen föléfeszült, látni engedte a blúz alatt a bimbókat. Kicsit sötétebb volt a bőr. Csönd a szobában, a neon sem percegett még. Évek telnek el, mire Edit testére kékes viaszfény kerül, a neon körbetapogatja, Jakob semmit sem tehet. Nagy puha, tömpevégű lapátkezekkel fogdossa össze a fény, a kékes árnyalat ismeretlen, pedig pórusig tudja Edit testét. Mit számít a fény.

Horpadt a hasfal, Jakob hiába keresi a puha bőrredőt, egyikük teste sem tud magán kívül lenni. Hordozzák a szövetek a másik emlékét, messzire visz innen el ennyi szó. Edit megáll, a mosdatás után beesteledett, Jakob testéről lefejtette a fekete repedezettre hordott kabátot, a kemény bakancsot is. Engedj közelebb, mondja Jakob, de Edit most csak magát látja benne, azt a másik alakot a szemében, ahogy félrefordítja az arcát. A két keze a zsebében, a szív körül, mintha védeni kellene. Ez én vagyok, jut eszébe, az én kezeim ilyen elrejthetőek, aztán az arcot vizsgálgatja. Zsibbad a szív. Széles a koponyacsont, halántéknál szélesedik, mennyi szomorúság. Bocsásd meg neki a félrevert szíveket, bocsásd meg az ütemhatárt. Jakobra koncentrálj, ez az ő szeme, amiben magadat ilyennek látod. És ha ilyennek látod, akkor te vagy. A ropogós kabátban, a korhadt bakancsban, a széles homlokcsonttal. Az ajtóban hiába állsz meg, Jakob addig dől előre, míg végül elengeded a kezét. Ebben az órában csönd van, se szappan nem buborékos, se magasság nincs felettük.

Amíg Edit a férfi farka fölé hajol, kint becsapódik egy ajtó, zörgetni kezdi a szél. Behunyja a szemét, míg szopja, hogy ne lássa a saját arcát, de egyre élesebb a kép. Akit lát, nemtelen, inkább férfi, ha választani kellene. Dühös és nincsen benne semmi jóság. A kép szerint éppen oldalra néz. Tőle fordul el, saját csípőjét látja ívesen feszülni, mint most a háta, gerince Jakobra teszi. Megint Jakob. pedig amíg nem ismeri meg ezt a másik férfit, addig Jakob szemében sosem látja meg magát. Csönd van körülöttük, egyenletes és taktusos a mozgás, csak néha int másképp. Egyik szemével Jakobra figyel, hallja, hogy valahonnan messziről felnyög, gyorsabban lélegzik, szapora a szív. Új szavakat kellene rád találni, mondja magának, Edit, benned lakik valaki, akit nem ismersz, pedig ő is te vagy. Zsibbadj bele. Jakob most emelkedik meg, most kellene a neont idézni, milyen nem lehet most, Edit teste hogyan nem lehet lehetetlenül kék. Pedig Jakob annak látja. Nézi ezt a nőt, annyi másik után, legalább két életre elég van belőle. Editnek bevillan, Jakob az első férfi, akinek nem vagyok sok, hiába van bennem sokszor kettő. A test merevedik, Edit lassít, Koncentrálj.

Megbocsátható a ritmusvétés, Edit arra gondol, megint egy ritmushiba, de nincs mit megbocsátani. A teste kékes fényben úszik, Jakob oldalra dől, lassú teher. A sötétkabátos férfi felé fordul, kiemeli a kabátból a kezét. Edit teste egyre kékebb, viaszosodik, Jakob talán észre sem veszi. Kiönthető vagyok, formába illő, jobb lenne gipsz a viasz helyett. Valami fehér ehelyett a halálszagú kék helyett, de akkor már belátja, félrebeszél. A térdhajlatban kezdi, lassan körbefolyatja a kéket a neon a testén. Nincs hova bújnia. Megemelkedik, a bordák kihorpadnak a bőrből, a bordakosár szálkásra törik. Ez a férfi én vagyok. A köldökig ér már, a szív zsibbad, opálosodik. Emeld fel, hátha kibújik a kabát alól. Jakob szíve kiold, megfeszül, aztán rángásokkal ernyed el a test. Nézd, Jakob, te most egy férfit ölelsz, és az a férfi én vagyok.

Reklámok
Kategória: Egyéb | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s