Létköz

Van olyan szenvedély, mondta Jakob, Edit erre lassan fordította meg a testét. A kádban minden testrész sokkal nagyobbnak és sokkal kisebbnek tűnt, épp ellenkezőleg, mint szerette volna. Nézte a tompán lebegő melleket, a szélesen torz bimbókat. Ezek tehát a melleim, mormolta, és megint Jakobra gondolt. Van olyan szenvedély, ami megőrjít, és olyan is, ami egyes-egyedül bennem van, tette hozzá a nő. A hólyagok a talpán egyre nőttek, feltörte valamelyik magas sarkú cipő, miután kilyuggatta a harisnyáját. Nehezen megszerzett nejlon, a drágább fajta, hetekig spórolt rá. Akkor még nem tudhatta, Jakob lesz az első férfi és egyben az utolsó is, aki lassan görgeti majd le a combján a harisnyát, hogy minél később hatolhasson belé.

Senki sem tudhatta, hogy nem lesz könnyű. Nézte Jakob csontsovány testét, a kezében a szappancsonkot. A máskor puha és erős, húsos test idegenre fogyott, hiába kereste volna benne a férfit. A szemét figyeld, súgta magának, de ahogy megfordította, sehol sem találta a gerinc mentén a ferdülést. Kiegyenesedett az elmúlt hetek alatt. Hogy lehetne a szemében bármi ismerőset találni most? Közben odakint némán hullottak a falevelek. Ha fuvallat volt, alig érinthette a leveleket, hang nélkül sodorta magával a leggyengébbeket a föld felé. Edit mereven állt, és nézte, Ilyen hát a halál. Ahogy lassan szállingóznak lefelé, mintha hó hullott volna ferdén. Néma volt a kert és néma minden egyes fa, se a törzse, se az ágai nem nyögtek fel, ahogy elengedték a zöldeket. Mintha valami erő valóban lenne benne, csöndből építkezik, és tartja a fát, tartja a levelet és tart engem is, gondolta. Edit, ne félj, a halál kevés ránk és kevés rád is, hiába van benned annyi életre való belőle. Sokkal több az élet, a halált hiába habzsolnád, végül alulmaradsz. Öklendezel vagy a gyomrod tágul ki, de elfelejted mind a rettegést. Lesz hajnal virrasztás nélkül, lesznek falak, amiken mégis átjutsz, aztán éjszakák is, átaludhatók. Edit, ne légy a dühöd, engedd el. Ne légy a keserűséged, engedd el. Légy a düh, és oldozd ki magad, aztán légy a keserűség, oldódj fel a vízben. A szappan habját felejtsd el, maradjon csak a vízé.

Hallani, ahogy a gesztenye koppan, légy az. Hallani mégis, ahogy a levél földet ér, nem halál, Edit, csak avar leszel. Élek, ennél több nem lehet. Jakob is él, a többi feledhető. A lebegő test a tejfehér vízben, ahogy a szappan a kád szélére ül, és barnás csíkot hagy maga után, az is csak ez. Belevakul, ahogy nézi, Jakob testét tudja csak így figyelni. Rettegek attól, hogy elveszítelek. Pedig nem birtokolhatja, és nem is veszítheti el. Nincs hang, ami csak az ő fülének szólna. Nincs érintés, ami kisajátítható lenne. De mégis. Olyan esendő benne mindegyik hatalmas én, a sokkal kisebbek és a sokkal nagyobbak is. Van szenvedély, ami. Edit a testére gondol, hogy micsoda torz játékot űz vele a Teremtő, hogy túlélt annyi mindent, és most végül önmagát emészti fel. Apránként a sokkal kisebbeket, a lábujjakat és a kéz ujjait, és a nagyobbakat, a fogakat, a talpat, a melleit. A szemeit, amik olyan szűkösek a természetre, a szívét, ami minden nappal egyre nagyobb, egyre jobban fáj. Így mennek előre az évek, belül van valami, és egyre jobban fáj, nem fakad ki, gennyes, felfúvódott seb, nincs rá gyógyír. Jakob hiába nézi, olyan messze van, a tükörben hiába nézi magát, soha nem éri el a képet. Akit lát, egyben van, aprók a fogai és a talpa is, nagyobbacskák a kezei és a lábán a tíz ujj. Egyesével tanuld újra őket. Ez itt a lábad. Ezek a lábkörmeid. A köröm benövései kivághatók, ahogy a szív is, minden sövénnyel, kinövéssel. Lassan bújj cipőbe be és ki. Ez itt a combod, harisnya nélkül is megszólítja, Jakob szereti. Nincs mit kioldani rajta, a kamrák pumpálják belé a vért. Jakob lassan fordul, a víz szappantól habos.

Reklámok
Kategória: Egyéb | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s