Stég

A rüsztjén támaszkodott, a felsőteste ettől aránytalanul megnyúlt. Nézte a behorpadt hasat, a csontokat, ahogy egytől egyig kitapinthatóak lettek. Mintha egy állat nőtt volna a csípőre, külön életet élt a bordákat fedő bőr, emelkedett és süllyedt, horpadt, majd durranásig feszült. Keresztben a bikinipánt, benne a gyereklánymellek, apróak és sötétbarnák. A bimbó szederjes lehet, a hideg víz miatt így képzelte, libabőrrel az udvar körül. Ilyen szín nem létezik, a Balaton valami világon túli szín, zöldes, ha le kellene egyszerűsíteni, szürkés talán. Jakob nézte a vizet, és nézte a lányt, nem volt abban semmi erotika. Tereptárgy, mint a többi, a fürdőzők közül egy a stégen, lehetne sirály is vagy vadkacsa. Hattyúk közeledtek a lány felé, talán morzsát szórt szét, vagy a hattyúk okosodtak ki, megtanulták, az emberek táplálékot is jelentenek. Gyorsan híztak, hétről hétre püffedt fel a tolluk alatt a bőr, ahogy az égen szálltak, mintha vaskos tollpárnák lettek volna. Csak a leszálláskor érezték a súlyokat, ahogy újra a vízhez értek, meredekebb szögben karistolta a lábuk a felszínt. Az Úristen fia vízen járt, ezek a madarak csak az alábukásban érezték az istent, hogy a víz alatt talán mégis lehet valami belőle, valami morzsa, ami miatt megéri a nyakukat törni, mélyen alámerülni, és nevetségessé válni a stégről leskelődők előtt.

A lány testén felszáradtak az utolsó cseppek is, Jakob már rég elfeledkezett róla. A hattyúkat nézte, ahogy közeledtek, és mögöttük egy kisebb testű, talán tőkés réce. Tartotta a távolságot, nem tolakodott, a hattyúk így megtűrték maguk mögött. A lány barátnői hangosan felnevettek, a férfi odanézett, belehallgatott a beszélgetésbe. Nem a szavak értelme volt érdekes. Puha és folyós testű lányok voltak, az egyik egészen nagydarab. Ő egy nagy törülközőbe csavarva ült a többi között, a haja a szemébe lógott. Ahogy újra és újra utánanyúlt, hogy eligazgassa, látni engedte a résnyire szűkült szemet. Születési rendellenesség, mondta ki félhangosan. Hirtelen kapott a szájához, mi lesz, ha a lány meghallja, de elnyomta a hullámok zaja, a balatoni zsivaj. A jóságon merengett, hogy ilyenkor hol van az Úristen, amikor egy fiatal lánynak hagyja, hogy alaktalan legyen a teste, ráadásul még az arcát is megbélyegzi. A behúzott tincstől biztos rosszul is lát. A lány apja messze volt, nem látszott a seb sem, a fogás ereje és nyoma, amit az anyja torkán hagyott, amikor megragadta. És te ebbe, bazmeg, ne szólj bele. A nyál szétfröccsent a nő arcán. Ahogy a szája szétnyílt a meglepettségtől, bekerült a nyelvre is, undor fogta el, de úgy fagyott le, és vált mozdulatlanná, mint a macskák veszélyben. Szinte csak a füle hiányzott, ahogy hátracsapja, nem mozgott az orra, a szemgolyó és a légzés is mozdulatlan maradt. Fél perc múlva eszmélt, Nem lélegzem, de akkor már zsibbadni kezdett a torka is.

Így zsibbadt a bikinis lány is, ahogy a vécé fölé hajolt, és kitolta magából a félig emésztett ételt. Két szelet kenyér, némi kolbász, vastagon a vaj. A sóra már nem is gondolt. Úgy szelte a kenyeret, hogy pontosan tudta, ki fogja hányni. Gondosan visszacsomagolta a papírba, tányért vett elő. A vajból kétszer is kent, nagy törött darabokban hevert a kenyéren, mintha a föld repedt volna szét. A kolbászból is vaskos szeleteket vágott, úgyse lesz belőle baj. Ezen elmosolyodott. Inni is kell, villant be neki, attól csúszik könnyen. Attól lesz omlós az étel a gyomorban. Állva harapott. Úgy evett, hogy nem is érezte az étel ízét, se a kenyeret, se a sós vajat. Nyelt, harapott. Gyorsan mozgott az állkapcsa, mint a kisállatoknak, persze magára sosem úgy gondolt, mint rágcsálóra. Azoktól kevésbé undorodott. Nyelt, harapott, nyelt. Lassan el fog fogyni. Megrettent, hogy talán újabb szeletet kellene vágni, de úgyis ki fog jönni minden falat, és kevés a pénz, drága a vaj, a kenyér. A kolbászt a rokonok faluról küldték. Ne legyen semmi, ami bent marad. Erre nagyon kell figyelni. Tudom, hol kezdtem, melyik volt az első falat, odáig vissza kell menni. Mint valami visszaszámlálás, de fogalma sem volt, ez a start vagy a cél előtti néhány utolsó. Nyelt, harapott. Gyomortájéki izgalom fogta el, a bűnösség erotikája, hogy ezek mind ki fognak jönni. Egytől egyig a vajdarabok, a kenyér összecsomósodott galacsinjai, az a sok zsírgumó a kolbászból. Nyelt, harapott, nyelt. Megint mosolygott.

Jakob előre dőlt, a stég alá beúsztak a madarak. A lány a csésze fölé hajolt, miután bevizesítette a középső és a mutatóujját. Eleget ivott. A kacsa eltűnt, biztos nem látni a stég árnyékától. Milyen más itt a víz színe. Semmi szürke, semmi zöld, valami sárgás. De az is milyen koszos. Az első vastag hurkában csúszott ki. Könnyedén. Így lehetne elmesélni, hogy mások is értsék. Hogy olyan evidens volt, amikor a vajat tördelte. Mozgott a föld, repedt alatta minden. Attól nem félt, hogy elnyeli, már annyiszor elnyelte, megnyílt alatta. És nem változott tőle semmi. Megnyílt, aztán visszaköpte. Mindent túl lehet élni. Ugyanolyan képtelen csönd van minden vécécsésze fölött. Ugyanazok a szagok, a tisztítószer keveredik a húggyal és a bélsárral. Hol a francban van az a kacsa. Látja eltűnni a hattyúkat, fejjel buknak alá a vízbe, a nyakuk nincs, nem is értem, hogy-hogy nem törik ki. Ledugja, most már fonalként lóg a nyál, összeköti a kézfej csontjait és a száját, nyel, harap. Gyere ki, kis kece, mind ki, nyel, harap. Mondom, mondom. A második és a harmadik megint hernyóforma, a harmadik lesz nehézkes, ez megrémiszti, mi lesz, ha nem jön ki mind. Vissza kell számolni a legelsőig. Hirtelen nem emlékszik, talán az a két korty víz volt. A hattyúk kint vannak. Víz alá bújt fejjel siklanak a stég alatt, mintha valami húzná őket. Fulladnál bele. Ki kell jönnie. Ez lesz az utolsó, ezután rendes lány leszek. Mint a többi ember, lenyelem, harapok, nem nedvesítem az ujjam. Elfelejtem, hogy a test büntethető, hogy árnyékot vet a stég. Mondom, mondom, fordulj ide. Nyelem, harapom. Hol a francba van?

Kategória: Egyéb kategória | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s