Impulzus április 8-án a Trafóban György Péter könyvéről

Rég olvastam ilyen fontos könyvet. Olyat, ami folyamatosan helyzetbe hoz, provokál, véleményformálásra késztet. György Péter Apám helyett című műve szerintem elsősorban nem regény, inkább esszéregény, filozófiai önéletrajz, hogy Turi Timit idézzem, de nem is a műfaj a meghatározó. Ugyanis a több szálon futó szöveg mérhetetlen feszültséget generál, adott az elbeszélő és az ő apja, aki miután visszajött a bori munkatáborból, úgy döntött, a felejtést választja. Az elbeszélő fiú ennek akar a végére járni, hogy miért és hogy tehette ezt apja. Az indításban egy családi legendával találkozunk, kisétálnak a Duna-partra, és a férj kijelenti, erre senki nem fog majd emlékezni. És innen erős a Kádár-rendszert értékelő harmadik szál, az amnéziapolitika felfejtése, miszerint a rendszer ajánlata: ha nem kérdezel, kedves túlélő, mi idillt biztosítunk, nyugodt életet. Ez a harmadik szál alapvetően tele van műelemzésekkel, történelem- és társadalomfilozófiai esszékkel, melyek mintegy eszközként a megértést és az emlékezést szolgálják. Az apa néma, a fiú beszél, ír. Az első harmadig egyensúlyoz a személyes szál és a kitekintés között, hívta fel a figyelmet gaborják ádám, de ez is izgalmas, érthető, hiszen el kell távolodnia ahhoz, hogy a megtalált válaszokkal valamit tudjon kezdeni, hogy azok leülepedhessenek, arra idő kell. Az apa naplója is jelen van, de inkább mint hiány, az idézett részek nem hozzák a megváltást, nem lesz nagy bumm, hogy igen, ezért történt, de mégis a másik oldalról nézve: akkoriban valóban az lehetett a fontos, hány darab tojást ettünk, hány szelet kenyeret.

Csupa új látásmódot kínál, új értelmezést, például ’83-as születésű révén a Molnár Gergely-i neoavantgárd, és Hajas Tibor számomra vadromantikus zenéket jelent, itt a Kádár-rendszer egy lehetséges ellenpontja, lázadás, amikor végre beszélnek a nácizmusról, a zsidóság kérdéséről. De ahogy Turi Timi mondta az esten, Molnár Gergely is egy tünet, a korra adott válasz, tehát fenntartásokkal kezelendő.

Különben a könyv tétje az a beszéd, ami megszületett. Azok után, hogy fél órán keresztül zavarban voltunk, kerestük a szavakat, a személyes- és nyilvános beszéd közti beszéd nyelvét, mégiscsak sikerült megszólalni. Mert ez a könyv az elolvasása után kezdődik. Hogy megkérdezem-e zsidó származású barátaimat, hogy nekik ez mit jelentett, fel merem-e vállalni ezt a szétválasztást azért, hogy utána mégis oda jussunk, te is magyar vagy és én is. És szeretlek és érdekelsz. Mert csak általad lehetek több. És ez a közösségélmény, ami például a pénteki beszélgetés során megszületett, igen ritka. Giccstől óvakodva mondom, én még soha nem éreztem ennyire magyarnak magam. Ilyen közel ismerősökhöz. Egy pillanat alatt barátnál többek lettek. Se Himnusz, se Szózat, se Petőfi, se Babits. De ahogy ott ültünk, és beszélgettünk, és közös volt a cél, olyat éltem meg, ami túlmutat nemen, fajon, koron.

Arról nem tudok mit írni, inkább csak feljegyzést, hogy a felvétel valami hiba miatt elveszett, az oly nehezen megtalált szövegrész eltűnt. Nyomolvasásba kezdtem. Felmerült az is, ez mennyiben terápia, nyilván valamennyire, hiszen ez a baj velünk, magyarokkal, az elfojtás, az elhallgatás művészei vagyunk. Míg íródik a szöveg, az egyetlen hely, ami végül meghatároz, hisz György Péter azt állítja, a hely meghatározza az embert, az a szöveg tere lesz. Apa és fiú itt ér össze, az én olvasatomban pl. az utolsó pár oldal novellaszerű zárása épp ezt teremti meg. Minden széttart: apa a múltat utasítja el, a fiú a jelenből olvas mindent, egyes ember és történelem, otthon és idegenség, zárt- és nyitott terek, kint és bent, szabad- és választás nélküli élet feszül egymásnak. Mindez az emlékezésben, a beszéd által oldódhat fel, de hangsúlyosan egy olvasókkal közös térben.

Kategória: Egyéb kategória | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s